Η ψυχανάλυση είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας, που θεμελίωσε ο Sigmund Freud. Η ψυχαναλυτική προσέγγιση τονίζει τη σημασία των παιδικών εμπειριών στο σχηματισμό της προσωπικότητας. Οι βασικές αρχές της ψυχαναλυτικής θεωρίας είναι η μελέτη και ανάλυση των ασυνείδητων δυνάμεων που επηρεάζουν τις σκέψεις και τη συμπεριφορά. Πρόκειται για επιθυμίες και κίνητρα που συχνά βρίσκονται σε σύγκρουση, γεγονός που προκαλεί άγχος, και πόνο. Το άτομο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συγκρούσεις αυτές με τους αμυντικούς μηχανισμούς που επιστρατεύει. Όταν οι συγκρούσεις γίνουν πολύ ισχυρές, η άμυνα καταρρέει και κυριαρχεί το άγχος, το οποίο εκφράζεται με τα συμπτώματα. Τότε το άτομο αναζητά βοήθεια στην ψυχοθεραπεία.

 

Η εξέλιξη της ψυχαναλυτικής σκέψης όπως αυτή εκφράστηκε με σύγχρονους όρους από τους νεότερους ψυχαναλυτές, βρήκε εφαρμογή μέσα από τη Βραχεία Ψυχοδυναμική Ψυχροθεραπεία.

 

Στόχος της βραχείας ψυχοδυναμικής θεραπείας (ΒΨΨ) είναι η σταδιακή εξοικείωση του ασθενή με τις διάφορες άμυνες του που ενεργοποιούνται στην καθημερινή του ζωή καθώς και η αποδοχή των συναισθημάτων που βιώνει ο ίδιος.
Οι διάφορες ασυνείδητες ορμές, επιθυμίες και τραύματα του παρελθόντος μεταφέρονται «χρονικά» στο τώρα και αντιμετωπίζονται σε ένα πλαίσιο ασφάλειας.

Η Βραχεία Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα εξής :

  • Στο τωρινό κοινωνικό περίγυρο του ατόμου και λιγότερο στο παρελθόν του
  • Στη συνεχή επίδραση των εμπειριών σε όλη τη διάρκεια της ζωής (εξελικτική προσέγγιση) και όχι μόνο στις «καθηλώσεις» της παιδικής ηλικίας.
  • Στον καθοριστικό ρόλο των κοινωνικών κινήτρων και διαπροσωπικών σχέσεων και λιγότερο σε βιολογικά προκαθορισμένα ένστικτα.
  • Στη καθοριστική λειτουργία του εγώ και της αυτοεικόνας και λιγότερο στις συγκρούσεις συνειδητού και ασυνείδητου.
  • Τη δυνατότητα μέσω των παραπάνω νέων τάσεων να χρησιμοποιηθεί η ψυχοδυναμική προσέγγιση και σε ψυχώσεις και όχι μόνο σε νευρώσεις.

Το άτομο , φυσικά , μπορεί να λύσει μέσα από ευεργετικές εμπειρίες της ζωής του τις συγκρούσεις καθώς μεγαλώνει. Μπορεί , όμως , και να μείνει καθηλωμένο σ' αυτές και να χρειασθεί ψυχοθεραπευτική παρέμβαση , που θα έχει σαν σκοπό να το βοηθήσει να λύσει τις ασυνείδητες αυτές συγκρούσεις που κυβερνούν δυσπροσαρμοστικά το παρών της ζωή του .

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 191 επισκέπτες και κανένα μέλος