Η Παιδοψυχιατρική είναι η επιστημονική ειδικότητα της Ιατρικής που ασχολείται με την μελέτη, την διάγνωση και την θεραπεία του συνόλου των ψυχικών λειτουργιών και των ψυχολογικών διαταραχών της βρεφικής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Η αξιολόγηση και η διάγνωση των ψυχικών διαταραχών της παιδικής και εφηβικής ηλικίας γίνεται μέσω της συστηματικής παρατήρησης της συμπεριφοράς του παιδιού ή του έφηβου, της κλινικής εξέτασης / διαγνωστικής συνέντευξης τόσο του παιδιού, όσο και των γονέων και της χρήσης από τους ψυχολόγους ειδικών ψυχολογικών δοκιμασιών (tests).

Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις που χρησιμοποιεί η παιδοψυχιατρική επιστήμη είναι ο συνδυασμός φαρμακευτικής θεραπείας με ψυχολογικές θεραπείες. Η φαρμακευτική αγωγή προτείνεται μόνο σε περιπτώσεις παιδιών όπου εμφανίζουν σοβαρές διαταραχές της συμπεριφοράς ή της οργάνωσης της σκέψης και σε τέτοιο βαθμό που επιφέρουν έκπτωση στη σχολική και μαθησιακή εξέλιξη του παιδιού. Η εφαρμογή ψυχολογικών θεραπειών (ή ψυχοθεραπεία) αποτελεί καταλληλότερη θεραπεία επιλογής σε περιπτώσεις παιδιών – εφήβων με αγχώδεις διαταραχές, συναισθηματικά προβλήματα, φοβίες, προβλήματα προσαρμογής, αναπτυξιακές και εξελικτικές δυσκολίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση.

 

Μήπως στιγματίσει εμένα ή το παιδί μου η επίσκεψη στον παιδοψυχίατρο ; 

Πολλοί γονείς πανικοβάλλονται με την ιδέα ότι χρειάζεται να απευθυνθούν σε παιδοψυχίατρο. Ωστόσο οι γονείς θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την θεραπεία καθώς και ότι η θεραπεία είναι προτιμότερη από την παραίτηση. Τέλος, είναι σημαντικό να βρουν την δύναμη να αγνοήσουν όλα αυτά τα ταμπού και τις προκαταλήψεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους γιατί δεν τους αφήνουν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για τους ίδιους και για τα παιδιά τους.

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 204 επισκέπτες και κανένα μέλος